Keresés
Close this search box.

Jogi értelemben az étrend-kiegészítők élelmiszerek:

Tökfőzelék feltéttel
Kenyér
Tej
Vaj
Kifli
Burgonya
Stb…

Formájukat tekintve az étrend-kiegészítők úgy néznek ki mint a gyógyszerek:

Kapszulák
Tabletták
Oldatok
Emulziók
Szuszpenziók
Stb…

Élettani értelemben az étrend-kiegészítők biológiailag és farmakológiailag aktív anyagok:

Az élő, egészséges vagy beteg szervezetre, fiziológiás vagy farmakológiai hatást fejtenek ki.

Az étrend-kiegészítők élelmiszerek?

Az előbbi megközelítésből szemlélve már nem igazán néznek ki élelmiszereknek!

Különösen akkor nem, ha  az étrend-kiegészítők gyógynövény összetevőket is tartalmaznak.

Gyógynövényekből származó összetevők lehetnek: a teljesség igénye nélkül:

  • Alkaloidok
  • Glikozidok
  • Szaponinok

Étrend-kiegészítők egyéb összetevői lehetnek:

  • Hatóanyag vagy anyagok

Segédanyagok (emulgensek, nevesítő anyagok, stabilizátorok stb…)

Étrend-kiegészítők mint gyógyszerformák

A gyógyszerformák összetett rendszerek amelyek összetevői: 

  • Hatóanyagok:
  • Vitaminok
  • Mikroelemek
  • Nyomelemek
  • Aminosavak
  • Segédanyagok

Mi határozza meg a formát?

A gyógyszerformák tervezésével, gyártás-technológiájával, fejlesztésével a gyógyszer-technológia tudománya foglalkozik.

A gyógyszerformák összetett rendszerek, hatóanyagokból és segédanyagokból állnak.

A gyógyszerforma választás a hatóanyag, vagy a hatóanyagok fizikai, kémiai farmakológiai tulajdonságaitól függenek.

Egy gyógyszerforma tervezésénél figyelembe kell venni a következőket

  • Hatóanyag vagy anyagok fizikai, kémiai, farmakológiai tulajdonságai
  • Hatóanyagok farmakokinetikai tulajdonságai

Segédanyagok fizikai, kémiai, tulajdonságai, élettani hatásuk

 

Étrend-kiegészítők dozírozása

NRV: A vitaminok és ásványi anyagok népesség számára ajánlott napi beviteli referencia értéke

NRV: értékek a lakosság tápláltsági állapotának felmérésére, a fogyasztók megfelelő informálására szolgálnak.

NRV: A szabályozás a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét illetően meglehetősen rugalmas, azonban az egyértelmű, hogy a napi ajánlott bevitelt sokszorosan meghaladó vitamin/ásványi anyag tartalmú készítmények rendszeres, hosszú távú fogyasztása szükségtelen, sőt, nem kívánatos. Az egyéb, táplálkozási vagy élettani szempontból fontos anyagokra (pl. aminosavak, zsírsavak, L-karnitin, taurin, természetes antioxidánsok, növényi komponensek, kivonatok, stb.) vonatkozó EU szintű szabályozás jelenleg még nem harmonizált.

Étrend-kiegészítők dozírozása, veszélyei

Étrend-kiegészítő és gyógynövény tartalmú készítményeket ma mindenki gyárthat, forgalmazhat, mindenféle előképzettség nélkül!

(ha cukrászdát szeretnék nyitni, be kell mutatnom a szakképesítésemet igazoló dokumentumokat, vagy a nyitva tartás teljes ideje alatt alkalmaznom kell egy szakképesítéssel rendelkező személyt!)

Ez nem veszélytelen – mint korábban szó volt róla – az étrend-kiegészítőknek kifejezett fiziológiás és/vagy farmakológiai hatásuk lehet!

Biztonságos és megbízható étrend-kiegészítők gyártásához – mivel zömében gyógyszerformák – elengedhetetlen a szakértelem, a felelősség, és a szükséges háttértudás megléte.

Számtalan példa található az interneten, ahol az étrend-kiegészítők az NRV több ezerszeresét tartalmazzák!