Jogi értelemben az étrend-kiegészítők élelmiszerek:
Tökfőzelék feltéttel
Kenyér
Tej
Vaj
Kifli
Burgonya
Stb…
Formájukat tekintve az étrend-kiegészítők úgy néznek ki mint a gyógyszerek:
Kapszulák
Tabletták
Oldatok
Emulziók
Szuszpenziók
Stb…
Élettani értelemben az étrend-kiegészítők biológiailag és farmakológiailag aktív anyagok:
Az élő, egészséges vagy beteg szervezetre, fiziológiás vagy farmakológiai hatást fejtenek ki.
Az étrend-kiegészítők élelmiszerek?
Az előbbi megközelítésből szemlélve már nem igazán néznek ki élelmiszereknek!
Különösen akkor nem, ha az étrend-kiegészítők gyógynövény összetevőket is tartalmaznak.
Gyógynövényekből származó összetevők lehetnek: a teljesség igénye nélkül:
- Alkaloidok
- Glikozidok
- Szaponinok
Étrend-kiegészítők egyéb összetevői lehetnek:
- Hatóanyag vagy anyagok
Segédanyagok (emulgensek, nevesítő anyagok, stabilizátorok stb…)
Étrend-kiegészítők mint gyógyszerformák
A gyógyszerformák összetett rendszerek amelyek összetevői:
- Hatóanyagok:
- Vitaminok
- Mikroelemek
- Nyomelemek
- Aminosavak
- Segédanyagok
Mi határozza meg a formát?
A gyógyszerformák tervezésével, gyártás-technológiájával, fejlesztésével a gyógyszer-technológia tudománya foglalkozik.
A gyógyszerformák összetett rendszerek, hatóanyagokból és segédanyagokból állnak.
A gyógyszerforma választás a hatóanyag, vagy a hatóanyagok fizikai, kémiai farmakológiai tulajdonságaitól függenek.
Egy gyógyszerforma tervezésénél figyelembe kell venni a következőket
- Hatóanyag vagy anyagok fizikai, kémiai, farmakológiai tulajdonságai
- Hatóanyagok farmakokinetikai tulajdonságai
Segédanyagok fizikai, kémiai, tulajdonságai, élettani hatásuk
Étrend-kiegészítők dozírozása
NRV: A vitaminok és ásványi anyagok népesség számára ajánlott napi beviteli referencia értéke
NRV: értékek a lakosság tápláltsági állapotának felmérésére, a fogyasztók megfelelő informálására szolgálnak.
NRV: A szabályozás a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét illetően meglehetősen rugalmas, azonban az egyértelmű, hogy a napi ajánlott bevitelt sokszorosan meghaladó vitamin/ásványi anyag tartalmú készítmények rendszeres, hosszú távú fogyasztása szükségtelen, sőt, nem kívánatos. Az egyéb, táplálkozási vagy élettani szempontból fontos anyagokra (pl. aminosavak, zsírsavak, L-karnitin, taurin, természetes antioxidánsok, növényi komponensek, kivonatok, stb.) vonatkozó EU szintű szabályozás jelenleg még nem harmonizált.
Étrend-kiegészítők dozírozása, veszélyei
Étrend-kiegészítő és gyógynövény tartalmú készítményeket ma mindenki gyárthat, forgalmazhat, mindenféle előképzettség nélkül!
(ha cukrászdát szeretnék nyitni, be kell mutatnom a szakképesítésemet igazoló dokumentumokat, vagy a nyitva tartás teljes ideje alatt alkalmaznom kell egy szakképesítéssel rendelkező személyt!)
Ez nem veszélytelen – mint korábban szó volt róla – az étrend-kiegészítőknek kifejezett fiziológiás és/vagy farmakológiai hatásuk lehet!
Biztonságos és megbízható étrend-kiegészítők gyártásához – mivel zömében gyógyszerformák – elengedhetetlen a szakértelem, a felelősség, és a szükséges háttértudás megléte.
Számtalan példa található az interneten, ahol az étrend-kiegészítők az NRV több ezerszeresét tartalmazzák!